connecting-realities-a-symposium-on-theatre-and-its-realities
Connecting Realities - A Symposium on Theatre and Its Realities

DISCIPLINE THEATRE

CURATED BY Anuja Ghosalkar & Kai Tuchmann

Panelists/Presenters Amitesh Grover; Arvind Narrain; Ashutosh Potdar; Ayesha Susan Thomas; Bjoern Ketels; Dhammarakshit Randive; Diya Naidu; Geetanjali Kulkarni; Kiran Kumar; Mangai; Pritha Banerjee; Ranjit Kandalgaonkar; Rustom Bharucha; Sameena Dalwai; Sharmishtha Saha; Smriti Rajgarhia Bhatt; Soumyabrata Choudhury; Venkat Srinivasan; Y.S. Alone; Zhao Chuan; Zuleikha Chaudhari.

18 - 20 DEC
Multiple Venues

CONNECTING REALITIES - A SYMPOSIUM ON THEATRE AND ITS REALITIES

Curated By Anuja Ghosalkar & Kai Tuchmann

Image: Photograph by Umeed Mistry.

__________________________________

A theatre that stands in close relationship to real events in the world is the starting point for our two-and- half day meeting. Such a 'Theatre of the Real' to borrow a phrase from academic Carol Martin, has been known by varied terms during different times and places—Documentary theatre, Verbatim theatre, Newspaper theatre, Reenactment theatre- to mention a few.

 

We invite performers, scholars of performance, visual artists, lawyers, activists from the human rights field, journalists, and educators to engage with our audience through performances, presentations, concerts and lectures. Through conversations and exchange we hope to transcend disciplinary boundaries, and examine Indian and Asian performance practices, both traditional and contemporary, that relate to performing reality.

 

Such a concentrated and multi-perspective reflection on Theatre of the Real in India, is to our knowledge the first of its kind. Therefore our impetus of Connecting Realities, aims not only on links between theatre and reality but is an expression of our desires as artists and curators to establish a platform on and through which people from diverse backgrounds can engage with each other, sans professional and social hierarchies.

 

Given the current socio-political milieu—times of rising nationalism, mass extinction of species, widespread reliance on Artificial Intelligence and a market centric arts environment that blunts radical aesthetic thought—this dialogue of practitioners is vital.  We choose to present our symposium through an image of the mangroves in Lat creek in Koh Klang in Thailand. It embodies a complex network of ecosystems, that protects coastal areas from erosion, storms and Tsunamis. The mangroves are in-between spaces that connect the sea to the land—a simultaneous site of transition and connection. Our endeavor through Connecting Realities, is to occupy a place, that is transitional and yet captures a changing landscape of theatre and its contested realities.

 

This symposium is an extension from Starting Realities, a workshop series curated by Anuja Ghosalkar and Kai Tuchmann, that began in mid 2018 and has hosted international artists like Boris Nikitin and Rimini Protokoll among others. Many of the participants of Connecting Realities have attended our workshops or have been thought partners over the past two years.

 

Participants: Amitesh Grover | Arvind Narrain | Ashutosh Potdar | Ayesha Susan Thomas | Bjoern Ketels | Dhammarakshit Randive | Diya Naidu | Geetanjali Kulkarni | Kiran Kumar | Mangai | Pritha Banerjee | Ranjit Kandalgaonkar | Rustom Bharucha | Sameena Dalwai | Sharmishtha Saha | Smriti Rajgharia Bhatt | Soumyabrata Choudhury | Venkat Srinivasan | Y.S. Alone | Zhao Chuan | Zuleikha Chaudhari 

 

Connecting Realities 18th, 19th 20th December 2019 Serendipity Arts Festival, Goa

 

Day 1 | 18th December | Wednesday

I. 5:00 pm - 5:10 pm | Introduction: Kai Tuchmnann | Anuja Ghosalkar: 10 minutes

II. 5:10 pm - 5:50 pm | Keynote: Rustom Bharucha: 40 minutes

5:50 pm - 6:00 pm | Tea Break for 10 minutes


III. 6:00 pm - 6:40 pm | Performance: Geetanjali Kulkarani | Sameena Dalwai: 40 minutes

IV. 6:40 pm - 7:00 pm | Q & A for 20 mins

 

Day 2 | 19th December | Thursday

I. 10:30 am - 11:10 am | Presentation: Prof Alone: 40 minutes

II. 11:10 am - 12:10 pm | Panel 1: Jan Sunawayi/ People’s Court | Testimonials as Documentary Practice

Panelists: Zuleikha Chaudhury | Sameena Dalwai | Arvind Narrain | Moderator: Sharmishtha Saha | 60 minutes

III. 12:10 pm - 12:30 pm | Q & A for 20 minutes

12:30 pm - 1:30 pm | Lunch Break for 60 minutes


IV. 1:30 pm - 2:10 pm | Festival Journeys: Smriti Rajgarhia-Bhatt and Bjorn Kettels share their journeys of curating two varied art festivals in Goa and Sri Lanka | 40 mins

V. 2:10 pm - 2:20 pm | Q & A for 10 minutes

VI. 2:20 pm - 3:20 p.m. | Artist Talk: Zhao Chuan and Kai Tuchmann | 60 minutes

VII. 3:20 p.m.- 4:20 pm | Panel 2: Inner Asia Overlaps and Connections

Panelists: Zhao Chuan | Kai Tuchmann | Moderator: Kiran Kumar

VIII. 4:20 pm - 4:40 pm | Q & A for 20 minutes

{Break} Evening

XI. 6:00 pm - 7:00 pm | Performance: Kiran Kumar | 60 minutes

X. 7:00 pm- 7:20 pm | Q & A for 20 minutes

 

Day 3 | 20th December | Friday

I. 10:30 am - 11:30 am | Panel 1: Archives and Anti-disciplinarity

Panelists: Ranjit Kandalgaonkar | Venkat Srinivasan| Amitesh Grover | Moderator: Anuja Ghosalkar | 60 minutes

II. 11:30 am - 11:50 am | Q & A for 20 minutes

III. 12:00 pm - 1:00 pm | Performance 1: Dhammarakshit Randive | 60 minutes

1:00 pm -  2:00 pm | Lunch Break for 60 minutes


IV. 2:00 pm -  3:00 pm | Panel 2: Speaking Local, Acting Global

Panelists: Ashutosh Potdar | Sharmishtha Saha | Zhao Chuan | Geetanjali Kulkarni| Mangai | Moderator: TBD | 60 mins

V. 3:00 pm - 4:00 pm | Panel 3: Theatre of the Real in India-Relating to the showcased performances & connecting it to existing theatre practices in India

Panelists: Soumyabrata Chaudhury | Kiran Kumar | Geetanjali Kulkarni| Ayesha Susan Thomas | Moderator: Diya Naidu | 60 mins

VI. 4 pm - 4:30 pm | Q & A on both Panels | 30 minutes

{BREAK} Evening

VII. 5:30 pm - 6:00 pm | Performance 2: Pritha and Ayesha | 30 mins

VIII. 6:00 pm - 6:30 pm | Q & A for 30 mins

XI. 6:30 pm - 6:45 pm | End Remarks/Closing/ 2-minute video montage | 15 mins 

6:45 pm | The End